Friday, October 5, 2012

tiramisu



Tiramisu -  it's probably a favorite dessert of many people. I'm doing it for years. Recently in "summer" version, which you will present. The traditional version also.
This "summer" I saw in Jamie Oliver - sometimes a little change it. In general, my tiramisu does not contain eggs - after various tests, I found that this is the best. Now it's hard for fruits that are in the summer, but can tricks with figs? Although it is more suitable to their traditional recipe for tiramisu. Definitely check it out and I'll let you know;).

* * *

Tirami sù czyli "poderwij mnie" -  to chyba ulubiony deser wielu osób. Robię go od lat. Od niedawna w wersji "letniej", którą Wam przedstawię. Wersję tradycyjną również.
Ta "letnia" to przepis, który kiedyś podejrzałam u Jamiego Olivera - czasem trochę go zmieniam. W ogóle moje tiramisu nie zawiera jajek - po różnych próbach stwierdziłam, że tak jest najlepiej. Teraz ciężko o owoce, które są w lecie, ale może pokombinować np. z figami? Choć do nich bardziej pasuje przepis na tradycyjne tiramisu. Na pewno to sprawdzę i dam Wam znać ;).




tiramisu with seasonal fruits

250 g mascarpone
2 tsp castor sugar
longitudinal (or round) biscuits package
juice from one orange
50 ml limoncello
dark chocolate (with 70-80% cacao)
lemon balm leaves or lemon mint for decoration

(If you want more then double the portion of all ingredients - then we can do a second coat. However, do not overdo the alcohol ;))

Arrange biscuits in a bowl or other dish. Squeeze juice from the orange and add to the limoncello, stir and pour biscuits. In the meantime, put the chocolate in the freezer to get a good cool down. Mascarpone cheese mixes with castor sugar. The mass put on soaked biscuits, sprinkle fruits. Wipe chocolate (preferably on a large oblong chips - using a knife or peeler for vegetables) and sprinkle tiramisu. If we have at hand lemon balm or mint lemon - we could decorate dessert and put in the refrigerator (at least an hour, but preferably longer)

Classic tiramisu

250 g mascarpone

2 tsp castor sugar
longitudinal (or round) biscuits package
Coffee brewed and cooled down (2 tsp)
50 ml amaretto
cacao

(If you want more then double the portion of all ingredients - then we can do a second coat. However, do not overdo the alcohol ;))

The cooled coffee (I usually do it one cup) mix with amaretto. Dipped in the biscuits and arrange in a bowl / another attractive dish ;). Mascarpone mix it with castor sugar (if you want to make 2 layers is better to use two packages cream cheese). The mass put on biscuits, sprinkle cocoa, put a second layer of weight and biscuits and put in the fridge (the longer the better - at least an hour - but better longer). Before serving sprinkle on top of cocoa.

* * *

tiramisu z owocami sezonowymi

250 g serka mascarpone 
2 łyżeczki cukru pudru
opakowanie biszkoptów podłużnych (lub okrągłych - jak kto woli)
sok z jednej pomarańczy
50 ml limoncello
gorzka czekolada (najlepiej taka zawierająca 70-80% kakao)
ew. do przybrania listki melisy albo mięty cytrynowej

(Jeśli chcemy więcej to podwajamy porcję wszystkich składników - wtedy możemy zrobić drugą warstwę. Nie przesadzajcie jednak z alkoholem ;))

Biszkopty układamy w salaterce czy innym naczyniu. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do niego limoncello, mieszamy i zalewamy biszkopty. W międzyczasie wkładamy czekoladę do zamrażalnika, żeby się porządnie schłodziła. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Masę wykładamy na nasiąknięte biszkopty, posypujemy owocami. Ścieramy czekoladę (najlepiej na podłużne duże wiórki - za pomocą noża albo obieraczki do warzyw) i posypujemy nią tiramisu. Jeżeli mamy pod ręką melisę lub miętę cytrynową to przybieramy nią deser i wstawiamy do lodówki (na minimum godzinę, ale najlepiej dłużej). 

tiramisu klasyczne 
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
opakowanie biszkoptów podłużnych (lub okrągłych - jak kto woli)
zaparzona i wystudzona kawa (najlepiej fusiasta, 2 łyżeczki)
50 ml amaretto
kakao

(Jeśli chcemy więcej to podwajamy porcję wszystkich składników - wtedy możemy zrobić drugą warstwę. Nie przesadzajcie jednak z alkoholem ;)) 

Ostudzoną kawę (zwykle robię jej jeden kubek) mieszamy z amaretto. Maczamy w tym biszkopty i układamy w salaterce/innym atrakcyjnym naczyniu ;). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem (jeżeli chcemy zrobić 2 warstwy to lepiej użyć dwóch opakowań serka). Masę wykładamy na biszkopty, sypiemy kakao, kładziemy drugą warstwę masy oraz biszkoptów i wstawiamy do lodówki (im dłużej tym lepiej - minimum godzinę - ale lepiej dłużej). Przed podaniem na wierzch sypiemy kakao.

No comments:

Post a Comment