Sunday, October 14, 2012

tiramisu with figs




What dessert prepared with no oven, mixer, etc. to the invited dinner? The answer is simple: tiramisu. And as it turns out kitchen whisk works. This time, the autumn version. The inspiration was a kwestia smaku but  I'have changed the recipe. However, I added egg yolk (the number 2) and doubled the portion of mascarpone. And apparently tasted ;).

* * *

Jaki deser przygotować nie mając piekarnika, miksera itd. na proszony obiad? Odpowiedź jest prosta: tiramisu. I jak się okazuje trzepaczka kuchenna daje radę. Tym razem wersja jesienna. Inspiracją była kwestia smaku, ale trochę zmieniłam przepis. Jednak dodałam żółtka (w liczbie 2) i podwoiłam porcję mascarpone. I ponoć smakowało ;)


tiramisu with figs

500 g mascarpone
3,4 figs
longitudinal biscuits package
sugar cane (3,4 tbsp) or castor sugar
2 yolks
cacao
250 ml cooled strong coffee
50 ml amaretto

Cool down coffee and add amaretto and biscuits soaked in it. We put them in a dish. Whisk the mascarpone (mix it with sugar), add 2 egg yolks and continue whisking. Pour it on biscuits, arrange the sliced ​​figs into quarters and put soaked biscuits again. Pour the mass of mascarpone. Arrange the remaining figs and put in the refrigerator (from an hour to a few - you can even prepare the dessert, for example, the evening before).

tiramisu z figami

500 g mascarpone
3,4 figi
podłużne biszkopty (opakowanie)
cukier trzcinowy (3,4 łyżeczki) lub opcjonalnie cukier puder
2 żółtka
kakao
ok. 250 ml ostudzonej mocnej kawy
50 ml amaretto

Studzimy kawę i dodajemy amaretto i maczamy w tym biszkopty. Układamy je w naczyniu. Mascarpone ubijamy (miksujemy z cukrem), dodajemy 2 żółtka i dalej ubijamy. Gęstą masę wykładamy/wylewamy na biszkopty, układamy pokrojone figi w ćwiartki i znowu kładziemy namoczone biszkopty. Zalewamy masą z mascarpone. Układamy pozostałe figi i wstawiamy do lodówki (od godziny do kilku – możemy nawet przygotować deser na przykład wieczorem przed dniem podania).

No comments:

Post a Comment