Tuesday, February 26, 2013

cinnamon rolls



Recipe for cinnamon rolls I have tried from kwestia smaku. In fact, do not modify it. I add raisins and walnuts. Maybe just this once baked about 25 minutes (instead of 20-22), because our oven here works differently ;). I highly recommend the cream of Philadelphia cream cheese (or its substitute) - rolls must be warm, otherwise they are getting tough.

* * *

Przepis na bułeczki cynamonowe mam już wypróbowany z przepisu kwestii smaku. W zasadzie nie modyfikuję go. Dodaję rodzynki i orzechy włoskie. Może tylko tym razem piekłam jakieś 25 minut (zamiast 20-22), bo nasz tutejszy piekarnik działa różnie ;). Bardzo polecam z kremem z serka Philadelphia (lub jego zamiennikiem) - koniecznie na ciepło, bo inaczej bułeczki robią się twarde.


cinnamon rolls

9-12 rolls

dough:

3 cups of wheat flour 
1/2 tsp of sea salt
3 tbsp brown sugar
1 cup of lukewarm milk
21/2 tsp instant yeast
1/4 cup runny butter

filling:

1 1/2 tbsp of cinnamon
1/3 cup of brown sugar
1/2 cup of raisins
1/2 cup of chopped walnuts

cream:

50 g of Philadelphia cream cheese (or similar)
25 gr of lukewarm butter 
about 1/2 cup (or less) of castor sugar

Mix flour, salt and sugar. Add milk and stir until the yeast dissolves. Pour the yeast milk with melted butter to the flour. All mix and knead by hand for 10 minutes. Formed into a ball and put it into a bowl greased with olive oil, cover with food foil and leave in the refrigerator a day (can be up to 4 days).

On day of baking remove the dough from the bowl and form a ball, cover with food foil and leave for 20 minutes. Meanwhile, chop the nuts, mix sugar with cinnamon. Dough rolled to a thickness of 6-7 mm. Smear it with melted butter, sprinkle with sugar and cinnamon, raisins and walnuts. Wrap the roulade (long side). Then cut into pieces of approximately 2.5 cm thickness. Put the springform pan or directly arrange on a baking tray with baking paper- so that they don't touch each other. Loosely cover with plastic wrap (I also cover it with cloth) for about 2 hours - rolls grow and connect with each other.
Grease beaten egg rolls.Preheat oven to 175 C and put rolls for 20-25 minutes (until golden brown).

In the meantime, prepare the cream: pour the cream cheese, icing sugar and pour the melted butter and stir. Pour cream on rolls.
Always you could reheat it on the second day :).


bułeczki cynamonowe 

9-12 bułeczek

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki cukru brązowego
1 szklanka letniego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki roztopionego masła
opcjonalnie: roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

nadzienie:

1 i 1/2 łyżki cynamonu 
1/3 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

krem:

50 g serka Philadelphia (lub podobnego)
25 g roztopionego ostudzonego masła
ok. 1/2 szklanki (lub mniej) cukru pudru

Mieszamy mąkę, sól i cukier. Do mleka dodajemy drożdże i mieszamy aż sie rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlewamy wraz z roztopionym masłem do mąki. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ręką do 10 minut. Ciasto uformowane w kulę wkładamy do miski nasmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na dzień w lodówce (można maksymalnie do 4 dni).

W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z miski, formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20 minut. W międzyczasie siekamy orzechy, mieszamy cukier z cynamonem. Ciasto wałkujemy na grubość 6-7 mm. Smarujemy je rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem z cynamonem, rodzynkami i orzechami. Zawijamy w roladę (od dłuższego boku). Następnie tniemy na kawałki o grubości ok. 2,5 cm. Wkładamy do tortownicy lub bezpośrednio układamy na blaszce - tak by ze sobą się nie stykały. Przykrywamy luźno folią spożywczą (ja dodatkowo przykrywam ściereczką) na ok. 2 godziny - bułeczki urosną i połączą się ze sobą.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 175 C i wkładamy bułeczki na 20-25 minut (aż się zarumienią). 

W międzyczasie przygotowujemy krem: do serka wsypujemy cukier puder i wlewamy roztopione masło, mieszamy. Polewamy kremem ciepłe bułeczki. 
Zawsze można je odgrzać na drugi dzień :).

2 comments:

  1. Nigdy nie robiłam cinamon rolls, ale skutecznie do tego zachęcasz. Twoje bułeczki proszą się o zjedzenie w jakiś leniwy poranek z filiżanką dobrej kawy.

    ReplyDelete
  2. dziękuję bardzo, polecam :)

    ReplyDelete