Sunday, February 17, 2013

grandmother's Irene brownie recipe



Brownie - one of the cakes of my childhood - made ​​by Grandma Irenka. Recipe I took and do from years in different versions - with raisins, almonds, cranberries, chocolate or with fruits. This time the version with almond flakes.

* * *

Murzynek - jedno z ciast mojego dzieciństwa - robione przez Babcię Irenkę. Przepis przejęłam i robię od lat w różnych wersjach - z rodzynkami, migdałami, żurawiną, czekoladą czy z owocami. Tym razem wersja z płatkami migdałowymi.




grandmother's Irene brownie recipe

7 tbsp water
1 butter
3-4 tbsp cocoa
1and1/2 cup of wheat flour
2 tsp baking powder
1 vanilia sugar
2 yolks
1/2 of sugar (better is cane sugar)
almond flakes


Pour water into the pot, put sliced ​​butter (or cube), cocoa, sugar, vanilla sugar and melt all stirring constantly. Cool the mass and add the flour, baking powder and egg (egg white, we can beat and add at the end). Add 2 handfuls of flaked almonds and foam. Mix together. Pour dough into the mold and sprinkle with almonds. Bake at 180 C for 30 - 40 minutes.

murzynek babci Irenki

7 łyżek wody
1 masło
3-4 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
płatki migdałów

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy pokrojone masło (albo w całości), kakao, cukier, cukier waniliowy i wszystko rozpuszczamy ciągle mieszając. Masę ostudzamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (białka możemy ubić i dodać pod koniec). Dodajemy 2 garści płatków migdałowych i pianę z białek. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 C 30 - 40 minut.

8 comments:

  1. U mnie w domu murzynka zawsze robi mama, ale tak najbardziej to kojarzy mi się on z moją koleżanką, która zawsze robiła go i zabierała na wszystkie szkolne wycieczki :)

    ReplyDelete