Monday, February 11, 2013

torta di mele



This recipe comes from Nigella. It is not time consuming, especially the cake is delicious for afternoon tea or coffee. This Italian pie is very aromatic, because it consists flavors (only naturals!) .Such as lemon, vanilla and cinnamon. Try it because it really worth it. The first time I did not get cake, but this oven is unpredictable (gas and quite old). Also reduced the proportion of butter and sugar (the smaller of course ;)).

* * *

Przepis pochodzi od Nigelli. Jest mało pracochłonny, a przede wszystkim ciasto jest wyśmienite  na popołudnia z herbatą czy kawą. Ta włoska szarlotka jest bardzo aromatyczna, bo w jej skład wchodzą aromaty (tylko naturalne!) takie jak cytryna, wanilia czy cynamon. Spróbujcie, bo naprawdę warto. Za pierwszym razem ciasto nie udało mi się, wyszedł pierwszy w życiu zakalec, ale tutejszy piekarnik jest nieprzewidywalny (gazowy i dosyć stary). Zmniejszyłam też proporcje masła i cukru (na mniejsze oczywiście ;)).





torta di mele

50 g butter
250 g flour
2 tsp baking powder
zest of 1 lemon
1 tbsp vanillia extract
2 eggs
1 cup of milk (250 ml)
2 apples
1/2 cup of brown sugar
1 tsp brown sugar and 1/2 cinnamon (for sprinkle)

Half of apple peel and cut into cubes. The rest of apples cut into thin half-moons (unpeeled).
Flour, butter, baking powder, sugar, salt, vanilla extract and lemon zest combine and mix (preferably using a food processor or mixer). Gradually add the milk, and finally add the chopped apple cubes. Mix.
Heat the oven to 200 C. The mass pour into the form (preferably round or such for tart) and put on the apples. Sprinkle with sugar mixed with cinnamon and bake 40-45 minutes.



torta di mele

50 g masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z cytryny
1 łyżka esencji z wanilii (jeśli nie macie to ziarenka wystarczą)
2 jajka
1 szklanka mleka
2 jabłka
szczypta soli
1/2 kubka brązowego cukru
1 łyżeczka brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu (do posypania)

Połowę jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Resztę jabłek kroimy w cienkie półksiężyce (nieobrane).
Mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny łączymy ze sobą i mieszamy (najlepiej za pomocą robota kuchennego albo miksera). Stopniowo dodajemy mleko, a na końcu dodajemy pokrojone jabłko w kostki. Mieszamy.
Kuchenkę rozgrzewamy do 200 C. Masę wlewamy do formy na ciasto (najlepiej okragłej albo takiej do tarty) i układamy na niej jabłka. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i pieczemy 40-45 minut.

No comments:

Post a Comment