Wednesday, February 6, 2013

tart with tomatoes and cheese



Another in a series of simple and nutritious tart. Not much work, and the effect is tasty;). Bon appétit!

Kolejna z serii prostych i pożywnych tart. Niewiele pracy, a efekt smaczny ;). Bon appétit!




tart with tomato and cheese

portion of puff pastry
2 tomatoes
tomato passata
1/2 of mozzarella bowl
20 g cheese (Old Amsterdam or Cheddar)
1 egg
1/2 cup of cream (18%-20%)
salt, pepper
fresh basil

Brew tomatoes and peel, cut freely. Add egg cream, salt and pepper and grated cheese - all stir gently. Spread the puff pastry in the dish in which we roasted (preferably in the paper, that is, you do not need to grease with butter). Distributed passata throughout the dough, put tomatoes on it and pour cream. Put into the oven preheated to 180 C and bake 30 - 40 minutes.

tarta z pomidorami i serami

1 porcja ciasta francuskiego
2 pomidory
passata pomidorowa
pół kulki mozzarelli
20 g sera typu Old Amsterdam albo Cheddar
1 jajko
pół kubeczka śmietany (18%-20%)
sól, pieprz
świeża bazylia


Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy dowolnie. Do śmietany dodajemy jajko, sól i pieprz oraz starte sery - wszystko intensywnie mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy w naczyniu, w którym będziemy piekli (najlepiej w papierze, który jest, wtedy nie trzeba smarować naczynia masłem). Rozprowadzamy passatę po całym cieście, kładziemy na nie pomidory i zalewamy śmietaną z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczymy 30 - 40 minut.

No comments:

Post a Comment