Tuesday, January 8, 2013

roasted vegetables and chicory in balsamico




After Christmas, we found that it's time for more vegetables. Although the course is not super diet, it's nutritious and definitely a vegetable;). The recipe for chicory in balsamico found on the blog belgia od kuchni.

* * *

Po Świętach stwierdziliśmy, że czas na więcej warzyw. Choć danie nie jest super dietetyczne, to sycące i na pewno bardzo warzywne ;). Przepis na cykorię w balsamico znalazłam na blogu belgia od kuchni.



roasted vegetables

for 6 persons

2 carrots
1 leek (white part)
1 fennel
4 potatoes
2 onions
10-15 cherry tomatoes
oil olive
1 egg
cream 18%
cheese (parmesan, grana padano or pecorino)
fresh rosemary and thyme
balsamic vinegar (thick is better)
salt and pepper


Carrots, potatoes, onions and leeks cut into slices and fennel in bars. Pour baking dish with olive oil and add pepper. Potatoes dipped in olive oil with pepper and arrange in the "pillars", leave a little on the second layer, the remaining vegetables put on the potatoes and season with salt, and sprinkle with rosemary and thyme. All cover with another layer of potatoes. Once again, sprinkle with pepper and herbs. Put in the oven preheated to 150°C. Bake for one hour. Egg, grated cheese and cream mix and pour the vegetables. Add the tomatoes and roast for about 30 minutes. Note that we have gas oven - so you have to be vigilant (perhaps in an electric oven vegetable bake faster). As a side dish served chicory in balsamico.




zapiekane warzywa

porcja na 6 osób

2 marchewki
1 por (biała część)
1 fenkuł
4 ziemniaki
2 cebule
10-15 pomidorków koktajlowych
oliwa
1 jajko
śmietana 18%
ser (parmezan, grana padano lub pecorino)
świeży rozmaryn i tymianek
ocet balsamiczny (najlepiej ten gęstszy)
sól
pieprz

Marchew, ziemniaki, cebule i por kroimy w talarki, a fenkuła w słupki. Naczynie do zapiekania polewamy oliwą i dodajemy pieprzu. Ziemniaki maczamy w oliwie z pieprzem i układamy w "słupkach", zostawiamy trochę na druga warstwę, pozostałe warzywa układamy na ziemniakach i solimy,  pieprzymy oraz posypujemy rozmarynem i tymiankiem. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą  ziemniaków. Jeszcze raz posypujemy pieprzem oraz ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy godzinę. Jajko, starty ser oraz śmietankę mieszamy i polewamy warzywa. Dodajemy pomidorki i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Uwaga, ponieważ piekliśmy w piekarniku gazowym to trzeba być czujnym (być może w elektrycznym warzywa upieką się szybciej). Jako dodatek podajemy cykorię w balsamico.

No comments:

Post a Comment