Wednesday, January 16, 2013

moroccan carrot and chickpea salad



Salad for those who like exotic. A recipe that I found I was very interested (www.101cookbooks.com) and decided to test it. As a supplement you can take a portion of couscous mixed with lemon juice and mint or lemon couscous according to kwestia smaku.

* * *

Sałatka dla tych, którzy lubią egzotykę. Przepis, który znalazłam bardzo mnie zainteresował (www.101cookbooks.com) i postanowiłam go przetestować. Jako dodatek możecie zrobić porcję kuskusu zmieszanego z sokiem z cytryny i miętą albo kuskusu cytrynowego wg kwestii smaku





moroccan carrot and chickpea salad

2 carrots
200/250 g chickpeas (cooked or canned)
6 dried plums
batch of fresh mint
toasted almonds

dressing:
1 tablespoon cumin seeds
1/3 cup extra virgin olive oil
2 tablespoons fresh lemon juice
1 tablespoon honey
1/2 teaspoon sea salt
1/8 teaspoon cayenne pepper

Toast the cumin seeds about 1-2 minutes in a dry skillet until fragrant and lightly browned. Let it cool, and grind to a powder with a mortar and pestle or leave seeds. Than whisk together the olive oil, lemon juice, honey, cumin, salt, and cayenne pepper. In a bowl, combine the carrots (cut in to slices), chickpeas, dried plums and mint. Add dressing and stir it. Add toasted almonds and serve alone or with couscous.



marokańska sałatka z marchewką i cieciorką

2 marchewki
200/250 g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
6 suszonych śliwek
garść świeżej mięty
prażone migdały

sos:
1 łyżka ziaren kuminu
1/3 kubka oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczka morskiej soli
1/8 łyżeczki ostrej papryki

Uprażyć ziarna kuminu (około 1-2 minut). Po wystygnięciu kumin zetrzeć na proszek lub zostawić ziarna. Zmieszać oliwe, sok z cytryny, miód, sól, pieprz, kumin. W misce połączyć marchewki (pokrojone w talarki), cieciorkę, suszone śliwki i miętę. Dodać sos i wszystko wymieszac. Na koniec posypać uprażonymi migdałami. Podawać samą sałatkę albo z kuskusem.


No comments:

Post a Comment