Sunday, January 20, 2013

lazy sunday breakfast




The plan for this morning was another (a long walk, like a week ago), but the snow surprised us (snowing and snowing). So slowly we made a simple and nutritious breakfast: our own version of panzanella (Tuscan bread salad) and soft-boiled eggs ;).


* * *

Plan na dzisiejszy poranek był inny (długi spacer, jak tydzień temu), ale śnieg nas zaskoczył. Sypie i sypie. Więc niespiesznie zrobiliśmy proste i pożywne śniadanie: własną wersję panzanelli (toskańską sałatkę z chleba) i jajka na miękko ;).



wholemeal bread panzanella

bread ((may be slightly dried - it's better), and the type is up to you - what you can have, could be white or a typical Tuscan (it has no salt)
2/3 tomatoes
2 cloves of garlis
basil (we didn't have)
salt and pepper
balsamic vinegar and olive oil

Cut bread /tear into small pieces, tomatoes cut into cubes. Add the chopped (or pressed garlic), salt, pepper, balsamic vinegar and olive oil. Add the torn basil leaves and mix everything. Enjoy :).

panzanella z chleba razowego

chleb (może być lekko wysuszony - tym lepiej); rodzaj już zależy od Was - jaki macie, może być i biały lub typowy toskański (jest bez soli)
2/3 pomidory
2 ząbki czosnku
bazylia (akurat u nas zabrakło)
sól i pieprz
ocet balsamiczny i oliwa

Chleb kroimy/rwiemy na małe kawałki, pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany (lub sprasowany czosnek), sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę (na oko ;)). Dodajemy porwane listki bazylii i wszystko mieszamy. Smacznego :).

No comments:

Post a Comment