Monday, August 26, 2013

aunt helena shortbread




Now, every weekend we cook and bake (bread, cakes, cookies). I gave up a little with blog, and soon probably let go for a long time, but for now, in memory, write down recipes. This time the recipe that is in my family for years. The so-called "shortbread from Gorzów" from aunt-grandmother Helena. A simple and suitable for almost any fruit. It contains a lot of butter, but it is quick, easy and delicious :).

 * * *

Ostatnio co weekend gotujemy i pieczemy (chleb, ciasta, ciasteczka). Trochę odpuściłam bloga, a niedługo pewnie odpuszczę na dłużej, ale póki co, ku pamięci, zapisuję przepisy. Tym razem na kruche ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat. Tak zwane "kruche gorzowskie", przepis od ciocio-babci Helenki. Prosty i nadający się do prawie każdych owoców. Zawiera dużo masła, ale jest szybkie, proste i smaczne :).

aunt helena shortbread/shortbread from Gorzów

3 cups of flour
cube of butter
3/4 cup sugar (I add brown sugar)
1 tsp baking powder
1 vanilla sugar
1 egg
pinch of salt

Dice the butter and knead all the ingredients so that the bullet was beaten. The form of the dough (I used cake with a diameter of 25 cm) teaches baking paper and put in rolling out pie or simply crush the ball so that it covered the whole form and a little sideways. Taught fruit on the dough gently pressing (this year I did a cake with plums or apricots). Put the form with cake into the oven preheated to about 200 degrees C and bake for about 45 minutes.

kruche gorzowskie

3 szklanki mąki
kostka masła
3/4 szklanki cukru (dodaję brązowego)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki zagniatamy tak, żeby powstała zbita kula. Formę na ciasto (użyłam tortowej o średnicy 25 cm)  wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy rozwałkowany placek lub po prostu kulę rozgniatamy tak, żeby pokryła całą formę i trochę boki. Wykładamy owoce na ciasto lekko dociskając (w tym roku robiłam ciasto ze śliwkami lub morelami). Wkładamy formę do piekranika nagrzanego do ok. 200 stopni C i pieczemy ok. 45 minut.

No comments:

Post a Comment