Friday, September 20, 2013

crumble


Autumn, autumn and with it another set of flavors. Last time mainly focused on cakes and so it is with today's entry (which is rather a last for long period).
Crumble, which sprinkle with fruit - I did with plums or prunes plus figs. They may be other fruits. This dessert, which is a dish best served warm (can be served with ice cream) and basically the same crust can vary (eg by adding almonds, oatmeal, etc.). I would recommend it, because this cake is simple, warm, and just in time for autumn and winter evenings.

* * *

Jesień, jesień, a wraz z nią kolejna porcja smaków. Ostatnio głównie skupiałam się na ciastach i tak też będzie z dzisiejszym wpisem (który to raczej jest ostatni przed dłuższą przerwą).
Crumble to po prostu kruszonka, którą posypujemy owoce - robiłam ze śliwkami czy śliwki plus figi. Mogą być inne owoce. To deser, który najlepiej smakuje na ciepło (może być podawany z lodami) i w zasadzie samą kruszonkę można urozmaicać (dodając np. migdały, płatki owsiane, itd.). Polecam, bo to ciasto proste, ciepłe i w sam raz na jesienne i zimowe wieczory.



crumble (I did it in tart form but good idea is do it in seperate ramekins for each person)

5 tbsp wheat flour (if you want more crumble add double portion of everything)
3 or 4 tbsp brown sugar
3 tbsp butter
you could add also: almond flakes or/with oatmeal

fruits: plums, figs, apples, etc. whatever you want (you could mix fruits)

Fruits cut into small pieces (or halved plums). Put them in tart form. The rest of ingredients knead to crumlbe and sprinkle its fruits. Bake about 30/35 minutes in 180 C.


crumble (robiłam w formie na tarcie, ale dobrym pomysłem jest robić ten deser w oddzielnych kokilkach dla każdej osoby)

5 łyżek mąki pszennej (jeśli chcecie więcej kruszonki dodajcie podwojoną porcję wszystkiego)
3 lub 4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki masła
można dodać także: płatki migdałowe lub/i płatki owsiane

owoce: śliwki, figi, jabłka, itd. - cokolwiek zechcecie (można też pomieszać owoce)

Owoce pokroić na małe kawałki (lub przepołowić śliwki). Owoce wkładamy do formy. Resztę składników zagniatamy na kruszonkę i posypujemy nią owoce. Pieczemy 30/35 minut w 180 stopniach C.


2 comments:

  1. mój ulubiony jesienny deser :)

    ReplyDelete
  2. Ja zawsze robię ten deser latem z truskawkami. Mniam. Dodaję jeszcze śmietanę na koniec.

    ReplyDelete