Friday, April 12, 2013

new york cheesecake



There was a bit of silence (I was sick for more than a week), but hello - I'm back;). Promised a recipe for New York cheesecake. Recipe from kwestia smaku, with a mini amendments. I recommend you warmly, because it is delicious, delicate - just heaven in your mouth;). Unfortunately I only have one picture of it, but I do it again that's for sure I'll put some photos. Speaking of New York cheesecakes, we ate delicious  just before Easter made ​​by a colleague - I must take the recipe.

 * * *

Trochę była tu cisza (byłam chora przez ponad tydzień), ale witam - jestem znowu ;). Obiecany przepis na sernik nowojorski. Zaciągnięty z kwestii smaku, z mini poprawkami. Polecam Wam serdecznie, bo jest pyszny, delikatny - no niebo w gębie ;). Niestety mam tylko jedno jego zdjęcie, ale jak zrobię go ponownie to na pewno dorzucę fotek. A propos serników nowojorskich, to przed Wielkanocą jedliśmy przepyszny sernik zrobiony przez koleżankę - koniecznie wezmę przepis i wypróbuję. 

new york cheesecake

300 g of petit beurre cookies
180 g of melted butter
1-1,20 kg fat creamy cheesecake
6 eggs
5  yolks
200 g caster sugar
3 tsp of vanillia extract
juice from 1/2 lemon

cream:

500 ml sour cream (18 %)
50g caster sugar

cocoa for sprinkle


The form should be sealed with removable rim carefully with aluminum foil - are releasing it at the bottom so that the sides were out of form. Biscuits exactly breaking on the sand (I did it with a pestle for herbs) and mix with melted butter. Distribute the weight of the springform pan and put in the refrigerator.
At the bottom of the oven set the pan filled halfway with boiling water. Preheat oven to 180 degrees. More than once I checked this with baking cheesecakes few times - the dough is very delicate. For smooth mixes cheese, eggs, egg yolks, vanilla and lemon juice. The mass pour on biscuits and bake 60 minutes plus another 10 minutes. Cool down in the oven for 10 minutes, open the door and evade another 10 minutes. After removing cool down further.
Readjusted oven to 180 degrees. We do cream - cream mixes with sugar. The mass of the cooled down pour cheesecake. Put in the oven for 10 minutes. Cool down the cheesecake, and then put in the  refrigerator. Sprinkle with cocoa. Cake tastes best when chilled.


sernik nowojorski

300 g herbatników petit beurre
180 g masła roztopionego
1- 1,20 kg tłustego sera śmietankowego
6 jajek
5 żółtek
200 g cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z 1/2 cytryny

krem:
500 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
50 g cukru pudru

kakao do posypania


Formę z odpinaną obręczą uszczelniamy dokładnie folią aluminiową - wypuszczamy ją tak na dnie, by boki były poza formą. Herbatniki dokładnie tłuczemy na piasek (robiłam to tłuczkiem do ziół) i mieszamy z roztopionym masłem. Masę rozprowadzamy na tortownicy i wkładamy do lodówki.
Na sam dół piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną do połowy wrzącą wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Niejednokrotnie sprawdzałam ten myk przy pieczeniu serników - ciasto jest wtedy bardzo delikatne. Na gładką masę miksujemy ser, jajka, żółtka, wanilie i sok z cytryny. Masę wylewamy na herbatniki i pieczemy 60 minut plus kolejne 10 minut. Studzimy w piekarniku 10 minut, uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut. Po wyjęciu studzimy dalej. 
Piekarnik ponownie nastawiamy na 180 stopni. Robimy krem - miksujemy śmietanę z cukrem. Masę wylewamy na ostudzony sernik. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Sernik studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Posypujemy kakao. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.

3 comments:

  1. Nigdy nie robiłam ani też chyba nie jadłam takiego sernika, choć jestem miłośniczką tego rodzaju ciast. Muszę kiedyś spróbować :)

    ReplyDelete
  2. Ja też mam zamiar upiec ten sernik, wygląda bosko :)

    ReplyDelete