Thursday, April 25, 2013

lemon tart


I was thinking about this tart sometime ago. In the end I came up with the recipe and I made two during the week ;). You can go ahead and do it for some event and just for you and pleasure of your family.  Recipe found on Kwestia Smaku - slightly modifying it.

* * *

Przymierzałam się do tej tarty jakiś czas. W końcu wpadłam na przepis i zrobiłam w ciągu tygodnia już dwie ;). Możecie śmiało szykować ją na imprezy jak i po prostu dla siebie i przyjemności domowników. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku - lekko go modyfikując.

lemon tart

cake:
180 g flour
2 tsp castor puder (or brown sugar)
100 g cold butter
1 yolk
2 tbsp cold water

lemon curd:
juice from 2 lemons
juice from 1 orange
pell from 1 lemon
125 ml water
2 tbsp potato flour
70 g sugar (or less)
100 g butter
1 egg
3 yolks

meringue:
4 eggs white
180 g sugar
2 tsp potato flour


Combine flour with salt and sugar, add the butter, cut into pieces and mix by mixer (I did it by hand - until a fine crumb cake). Add egg yolk and water and continue to mix or knead with hands so as to work out a smooth dough. Form a ball and put in the fridge for an hour (could be for about 2 hours). We focus oven to 190 degrees C. If you remove the dough from the refrigerator leave it for a few minutes and roll out. Grease a cake mold with butter, put cake and punctured with a fork. Cover with aluminum foil (on top put grains of rice, dried beans or other load). Put thecake mold in the oven and bake for about 15 minutes, then pull the film out of the load and bake about 13 minutes (the cake has to blush).

In the meantime, do the cream. Squeeze juice from lemons and orange, pour into the pot and add the water, lemon peel, potato flour and sugar. Stir and bring to a boil. Leave it out of the oven and add the butter - stir vigorously until dissolved. Add the egg and egg yolk and mix again, so that was a solid mass. Weight must be thick. On the ground floor put aluminum foil - must touch the ground so as not to set up a skin or weight is not dried.

Prepare meringue. Eggs white froth by mixer and gradually add sugar. Foam must be rigid. At the very end, add potato flour. Remember, eggs white must be at room temperature!

Warm up the oven to 180 degrees F. In the bottom (can be cooled down or warm) put cream and meringue - it must stick to the cream. Bake for 15-20 minutes. Meringue should be lightly browned. Remove from the oven and cool it thoroughly. Enjoy!




tarta cytrynowa

ciasto:
180 g mąki
2 łyżki cukru pudru (albo brązowego)
100 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

krem cytrynowy (lemon curd):
sok z 2 cytryn
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g cukru (albo trochę mniej)
100 g masła
1 jajko
3 żółtka

beza:
4 białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mąkę połączyć z solą i cukrem dodać masło pokrojone w kawałeczki i zmiksować mikserem (ja robiłam to ręcznie - aż powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować lub wyrabiać rękami tak, aby wyszło gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki (może być na ok. 2 godziny). Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Wyciągamy ciasto z lodówki i zostawiamy na kilka minut, by trochę się ociepliło, następnie wałkujemy. Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową (na wierzch kładziemy ziarna ryżu, suchą fasolę lub inne obciążenie). Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, potem wyciągamy folie z obciążeniem i pieczemy ok. 13 minut (ciasto musi się zarumienić).

W międzyczasie szykujemy krem. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy, wlewamy do garnka i dodajemy wodę, skórkę z cytryny, mąką ziemniaczaną i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy masło - energicznie mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i żółtka i znowu mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Masa musi być gęsta. Na dno masy kładziemy folię aluminiową - musi dotykać masy po to, żeby nie utworzył się kożuch ani masa się nie wysuszyła.

Szykujemy bezę. Białka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy cukier. Piana musi być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pamiętajcie, ze białka muszą być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Na spód (może być ostudzony lub ciepły) wykładamy krem, a następnie bezę - musi przylegać do kremu. Pieczemy 15-20 minut. Beza musi być lekko zarumieniona. Wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy. Smacznego!




2 comments:

  1. Mmm, wygląda bardzo apetycznie!

    Pozdrawiam i chciałabym zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że tutaj o tym piszę, ale byłoby mi bardzo miło jabyś i Ty ze swoimi apetycznymi przepisami dołączyła do nas. Na liście Top Blogi jest już ponad 1000 blogów, także zapraszam i Ciebie! :)

    ReplyDelete
  2. Dziekuję :), zajrzę na stronę :)

    ReplyDelete