Wednesday, November 21, 2012

tart with leeks, potatoes, zucchini and goat cheese


This seasoned tart is a great idea for a lunch/dinner or friends visit. After baking, the other day, you can easily reheat it and is really tasty. The prototype was White Plate recipe, but I've changed it a bit ;). Earlier I ate it in Warsaw on family dinner and just feasted on it.

* * *

Taka wytrawna tarta to świetny pomysł na lunch/obiad/kolację czy wizytę znajomych. Po upieczeniu, na drugi dzień spokojnie można ją odgrzać i jest równie smaczna. Pierwowzorem był przepis White Plate, ale trochę go zmieniłam ;). Wcześniej jadłam ją na rodzinnej kolacji,  jeszcze w Warszawie i po prostu zajadałam się nią. 



tart with leeks, potatoes, zucchini and goat cheese

french pastry
1 big leek
1 medium zucchini
3 potatoes (if they are old cook it before)
2-3 tbsp of butter
1/2 glass of water
fresh thyme, salt pepper

3 eggs
1/2 cup of cream 18% (I've 20%)
goat cheese (to crush)


Melt the butter in a pan and add the sliced ​​leek, potatoes (cut into 1-2 mm slices) - if the potatoes are cooked then add them at the end, zucchini (also cut as thin slices). Add the spices and thyme, pour the water and simmering about 20 minutes - until the water has evaporated and the vegetables are soft.
French pastry develop in the form (must complete all of it). And as Liska, I develop cake with paper (in that way you don't need grease the form).
All vegetables put on the cake. Mix eggs and cream and pour it on the surface of vegetables. All sprinkle with cheese and put in the oven preheated to 180 degrees Celsius (the 4 in the gas oven). Bake 30 - 40 minutes - until the top is golden.




tarta z porami, ziemniakami, cukinią i kozim serem

ciasto francuskie (250 g)
1 duży por (biała część)
1 średnia cukinia
3 ziemniaki (jeśli będą stare to wcześniej je ugotować)
2-3 łyżki masła
1/2 szklanka wody
świeży tymianek, sól, pieprz

3 jajka
1/2 kubka śmietany 18 % (miałam 20%)
ser kozi (taki do pokruszenia)

Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy pokrojony por (w talarki), ziemniaki (pokrojone w 1-2 mm talarki) - jeśli ziemniaki są ugotowane to dodajemy je na końcu, cukinię (również pokrojoną w miarę cienkie talarki). Dodajemy przyprawy i tymianek, wlewamy wodę i podduszamy jakieś 20 minut - aż woda wyparuje, a warzywa będą miękkie.
Ciasto francuskiej rozwijamy w formie (musi wypełnić ją całą). I tak jak Liska, rozwijam ciasto razem z papierem (wtedy nie trzeba smarować formy). 
Wszystkie warzywa układamy na cieście. Mieszamy jajka i śmietanę i polewamy warzywa. Wszystko posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (program 4 w piekarniku gazowym). Pieczemy 30 - 40 minut - aż wierzch się zarumieni.



2 comments: