Wednesday, November 14, 2012

apple pie with meringue


Apple pie is good for autumn and winter evenings. The smell, which is during baking it's poetry itself. This time it was achievement for me, because here we have the gas oven. I remember only  baking in it with Grandma. And I must say that the cake is better than sometimes in electric oven. The inspiration was kwestia smaku (with slight modifications).

* * *
Szarlotka jest dobra na jesienne i zimowe wieczory, a zapach, jaki roztacza się w trakcie pieczenia to sama poezja. Tym razem był to dla mnie wyczyn, bo mamy tutaj piekarnik gazowy. A ja pamiętam tylko taki ze wspólnego pieczenia z Babcią. I muszę powiedzieć, że ciasto wyszło lepsze niż czasem w piekarniku elektrycznym. Inspiracją była (już dawno) kwestia smaku (plus małe modyfikacje).



apple pie with meringue

2.0 kg of apples
10-12 tsp sugar (sugar cane is better)
1 vanilla sugar
raisins or/and almond leafs
1 tsp cinnamon

3 glasses wheat flour (it could be wholewheat - cake has another taste)
1 tsp baking powder
1 glass sugar (sugar cane)
1 vanilla sugar
250 g cold butter (or marge)
4 eggs

Peel apples and cut into small pieces. Lightly fry together with the sugar and vanilla sugar, add cinnamon, raisins and almonds. Sift flour with baking powder. Add 3/4 sugar and vanilla sugar. Then butter, 3 egg yolks and 1 egg. All knead and the kneading can be divided into two balls, which wrapped in food foil. Put them in the refrigerator for about an hour.
One portion roll out and put into a cake pan or for tart (about 25/26 cm). Form put in the refrigerator. Whip egg whites until it's stiff foam (remember: eggs should have room temperature). Remove the form from the refrigerator, lined with apples and pour the egg whites. Role the second portion and cover the top. We may not rolling out the cake just tear it to pieces and cover the top. Put the cake in the oven preheated to 175 degrees and bake for an hour. It took me the same time of cooking in the gas oven (set at 4). I recommend!


szarlotka z bezą

ok. 2 kg jabłek
10-12 łyżeczek cukru (najlepiej trzcinowego)
1 cukier waniliowy
rodzynki lub/i płatki migdałów
1 łyżeczka cynamonu

3 szklanki mąki (można też wykorzystać mąkę pełnoziarnistą - ciasto jest wtedy inne w smaku, również polecam)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła 
4 jajka



Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Lekko podsmażamy razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy cynamon, rodzynki lub migdały.
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 3/4 cukru oraz cukier waniliowy. Potem masło, 3 żółtka i 1 jajko. Wszystko zagniatamy i po wyrobieniu dzielimy na dwie kule, które owijamy w folię spożywczą. Wkładamy je do lodówki na ok. godzinę.
Jedną porcję wyjmujemy i rozwałkowujemy i wkładamy do formy prostokątnej lub formy na tartę (ok. 25/26 cm). Formę z ciastem wstawiamy do lodówki. Z białek ubijamy pianę aż będzie sztywna (pamiętajcie, żeby jajka miały temperaturę pokojową). Wyjmujemy formę z lodówki, wykładamy jabłka i zalewamy pianą z białek. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią wierzch. Możemy też nie wałkować ciasta i porwać je na kawałki i tak samo przykryć wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy godzinę. Tyle samo zajęło mi pieczenie w piekarniku gazowym (nastawionym na 4). Polecam!



No comments:

Post a Comment