Tuesday, June 11, 2013

dumplings with strawberries


I cook a bit, but somehow I didn't managed put it all on the blog. And little is happening and I prepare for the coming of the Little - we've some time, but you know: it's better to be prepared with certain things ;). I break silence with a recipe for dumplings - in spring version, with strawberries. Of course, the cake is universal, so you can make any filling. This is a sweet version. You can also skip the butter (for those who can't or simply don't want to) - but this component make cake more flexible.

* * *

Trochę pichcę, ale jakoś nie udawało mi się wrzucać tego wszystkiego na bloga. I trochę się dzieje, pochłaniają mnie też przygotowania do przyjścia Małego - jeszcze jest czas, ale wiadomo: lepiej  być gotowym z pewnymi rzeczami ;). Milczenie przerywam więc przepisem na pierogi - w wersji wiosennej, czyli z truskawkami. Oczywiście ciasto jest uniwersalne, więc możecie robić dowolny farsz. Tu w wersji na słodko. Można też pominąć masło (dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą) - dzięki temu składnikowi ciasto jest jednak bardziej elastyczne.


dumplings with strawberries

recipe for more than 30 dumplings

dough:

300 g wheat flour
250 ml hot water
30 g butter
pinch of salt

filling:
halved strawberries or into smaller pieces

cream with sugar (I add brown sugar)

Sift flour and add salt. In hot water, melt the butter and wait a minute, that was not very hot. We join with the rest of the ingredients and mix thoroughly with a spoon. Kneading the dough on a floured pastry board or countertop (up to 10 minutes). Cake can't stick. Put into a bowl and cover with a damp cloth for about 30 minutes. Taught dough on pastry board and knead about 2 minutes. Divide into 3-4 portions and roll out each 2-3 mm cakes. A small glass of cut out circles and put  strawberries, file the dough in half and carefully clumping (you can soak your fingertips in the water - it helps).
Dumplings cover with a wet cloth to the cooking time so as not were dry.
In a large pot boil salted water and put dumplings (batching), the water is boiling again, reduce the heat to medium and wait 15-30 seconds after flow of dumplings. Remove them from the water and cook another batch. Put cream with sugar on dumplings pour cream and voila.
You can also freeze some dumplings - don't cook them, put on the board in the freezer (so that they do not stick together) and wait 30 minutes. Then packed in bags / containers, and in that way you will have dinner on days when refrigerated reigns nothing ;). Enjoy!


pierogi z truskawkami

na ponad 30 pierogów

ciasto:

300 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
30 g masła
szczypta soli

farsz:
truskawki przekrojone na pół lub na mniejsze części

do polania: śmietana z cukrem (dodałam cukru brązowego)


Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. W gorącej wodzie roztapiamy masło i chwilkę odczekujemy, żeby nie było bardzo gorące. Łączymy z resztą składników i mieszamy dokładnie łyżką. Wygniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie (do 10 minut). Ciasto nie może się kleić. Wkładamy do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką na ok. 30 minut. Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok. 2 minut. Dzielimy na 3-4 porcje i każdą wałkujemy na 2-3 mm placki. Małą szklaneczką wycinamy kółka i nakładamy truskawki, po czym składamy ciasto na pół i dokładnie zlepiamy (możemy moczyć opuszki palców w wodzie - to pomaga w dokładniejszym zlepieniu pierogów). 
Pierogi przykrywamy wilgotną ściereczką do czasu gotowania, żeby nie obeschły. 
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wkładamy do niej pierogi (partiami), po ponownym zagotowaniu wody zmniejszamy ogień do średniego i czekamy 15-30 sekund licząc od wypłynięcia pierogów. Wyjmujemy je z wody i gotujemy kolejną partię. Pierogi polewamy śmietanką z cukrem i gotowe.
Można też część pierogów zamrozić - nie gotując układamy je na desce w zamrażalniku (tak, żeby się nie sklejały) i czekamy 30 minut. Potem pakujemy w woreczki/pojemniki i w ten sposób mamy gotowy obiad na dni, kiedy w lodówce króluje nic ;). Smacznego!

2 comments:

  1. Takie pierogi to słodki smak mojego dzieciństwa :) Uwielbiam je.

    ReplyDelete